O praštanju

Autor hyperblogger | 20 Apr, 2011

  Često si govorio: Voleti znači praštati.

  Koliko puta oprositi kada voliš? Da li broj oproštaja treba biti jednak broju sekundi u kojima ti je srce treperilo kao krila noćnog leptira dok ljubi užarenu lampu? Ili možda onoliko puta koliko bi i sam želeo da ti se oprosti? Ili opraštanje ne bi trebalo da ima granice, kao što ih valjda ni ona prava doživotna, "vo vjeki vjekov ljubav" nema?

  Praštati onoliko koliko voliš - ima tu pomalo racionalizma koji mi ne ide u glavu - kompenzirati ljubav za bol, da bi se došlo do pozitivne nule, ili nule ili čistog gubitka... Nekako mi racionalizam i ljubav ne idu zajedno.

  Sem toga, šta kada praštanje postane lažno, kada postane rutina za izbegavanje konfliktnih situacija, kada izbegavanje konfliktnih situacija postane opsesija, kada postane borba za život u igri ljubavi koja boli toliko da modrice od nje ostaju...?

  U Svetom pismu stoji: Okreni drugi obraz... Šta kada za okretanje drugog obraza treba više mazohizma no hrišćanskog duha, jer onaj kome se obraz ne okreće ne biva postiđen pred ljubavlju i trpeljivošću?

  Dobro je praštati onda kada oprostiti znači preći preko gorkih reči koje se neće ponoviti, preći preko scena koje neće doživeti bis, ali kada praštati znači preći preko sebe... šta više, u repertoar uvrstiti svakodnevne predstave gaženja po sebi - to onda više nije ljubav, to čak više nije ni zdrav razum....

  Neka sam grešna, nek nepraštanjem zakupim sebi apartman u najdubljem delu pakla - ali, praštati preko mere neću i ne mogu.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Komentari & 0 Trekbekovi od "O praštanju"

  Moje mišljenje je da treba oprostiti. Ali, nikako da praštanje pređe u naviku.
  Sviđa mi se tekst. Od prilike tako i ja razmišljam.

  Autor didiland 20 Apr 2011, 21:06

  Znam da treba prastati.
  Mnogo sam propatila.Mnogo sam bila povredjena.
  Ne mogu da oprostim.
  Nek se sruci...

  Autor unajedina 20 Apr 2011, 21:11

  Šta kada praštanje postane lažno? ova je rečenica na mene ostavila najveći utisak.Ja uvek oprostim ali nisam sigurna da je to najbolje rešnje..

  Autor tanjana 20 Apr 2011, 21:18

  Nije lako oprostiti i zaboraviti. A bez zaborava nema pravog oproštaja...

  Autor sanjarenja56 20 Apr 2011, 21:41

  Iskreno, što sam starija sve manje praštam. Šta više...ma znaš već! :)))

  Autor roksana 20 Apr 2011, 22:09

  Racionalizam i ljubav mi nikako ne idu zajedno. U prvom nema ljubavi, u drugom nema glave. ;) Na opraštanju sam laka, vrlo. Potrebno je dosta da me neko povredi. Ali kad neko to učini, onda je kod mene završio priču. I najgore je kad opraštanje pređe u naviku - onda to znači da je onaj ko oprašta sam napustio svoju volju, sam poklekao pred problemom i prepustio se slučaju. A takvih žena na žalost danas ima mnogo.

  Autor biljana 20 Apr 2011, 22:49

  Prastala sam milion puta zato sto sam volela.
  I milion i prvi put sam bila povredjena.
  Sada vidim da prastanje MORA imati granicu, zbog nas samih.
  Oprosti jednom, dva puta i gotovo.Sve posle toga je zavaravanje da ce biti poslednji put, i iskoriscavanje tvog zavaravanja sa druge strane. To sada znam.
  Prastanje iz navike, i nije prastanje nego nezainteresovanost.
  Sto bih to osecanje nazivala prastanjem, kad ja i nemam sta da oprastam nekome ko ni ne moze da me povredi. Kad mi vise nije stalo.
  Jedino prastanje opet i opet koje ima smisla je prastanje deci. Oni ce uvek praviti greske, a ja cu uvek iz srca prastati.Zato sto tu ljubav nikada ne prestaje.

  Autor casper 21 Apr 2011, 07:03

  to je boles`, nemoj prastas

  Autor tale 06 Maj 2011, 16:47

  * Ispravno jeste da su žena i muž zajedno iz koristoljublja,ako su na prvom mestu zajedno zbog obostrane ljubavi * U braku,muž treba da ugadja ženi,a žena mužu * Mali osećaj krivice u vezi bilo čega,dobro je imati,a sve preko toga jeste od djavola * Muž i žena koji nemaju decu,imaju više dece od onih koji imaju dece,i takvoj ženi muž jeste Gospod * Svaka brzina usporava u trajanju jedne pesme o ljubavi * Tada su misli bistro čiste i najjasnije * Mnoge bajke jesu istinite,i zemlja Nedodjija jeste stvarna * Novaca nemam,ono što imam dajem : u ime Gospoda Isusa Hrista budi zdrav(a) * Biti zajedno iz ljubavi u ljubavi * Delovanje da,pred oltarom Gospodnjim,i u instituciju postavljenom od Boga,ulaze,samo muž i žena što jesu u obostranoj ljubavi,jer svaki brak koji nije sklopljen ispred oltara Gospodnjeg iz ljubavi,osudjen je na propast,ne osudom Božijom,već samima sobom * Vrati se svojoj ljubavi * Ako je neko ranjen,onda ste ranjeni vas dvoje,jer niste imali poverenja izmedju sebe,i niste verovali jedno drugom,bili ste mladi * Niste znali i niste verovali da vas je spojila ljubav * Ta osoba o kojoj skoro bez prestanka misliš,još uvek te voli * Nekada je od srca do glave dugačak put * Ti si ljubav * Djavo hoće,izmedju ostalog,da sumnjaš da tako nešto nije moguće,a Gospod i Bog jeste onaj koji te ohrabruje i govori : “ ne sumjaj,nego veruj ” * Bićete ponovo zajedno * Voli vas Bog,Gospodnje nebo i presto trona Božijeg * Slava Gospodu *

  Autor Anonimno 18 Feb 2013, 08:43

  * Duša,duh i telo,sve je Božje delo * Malo po malo,zbog sebe pre svega,ja jesam,oprostiti i osobi što rekla si,ili rekao si da nikada mogao,ili mogla oprostiti nebi;ovako nešto predivno je u očima Božjim * Nema ljubavi veće od ovog : ~ položiti život za prijatelja svog ~ * Nečije srce je slomljeno zbog sela mog,a možda je to samo bol moj * Ovaj proces nije loš,imajuci blagi podliv ispod oka svog,biti u verovanju,jeste od prijatelja savršenog * Ja učiniti malo mogu tog,podeliti s tobom Isusa svog,a iskanjem očekivati isceljenje,zaborav i oprost,makar osobi jednoj * Na oči gleda čovek,u srce gleda Bog ; uvek sam s tobom sine moj * Pored zdravlja,radosti i sreće,od srca svog,želim ti da ostaneš uspešno nenadvladiv(a) u poslu i životu svom * Voli vas na nebu Otac i Bog *

  Autor Anonimno 08 Jun 2013, 20:49

  svaka cast kako si napisao ovo

  Autor south african porn 26 Jun 2013, 03:24

  nema sta kad neko ovako pise skidam kapu

  Autor Romanticne sms poruke 17 Dec 2013, 07:47

  This is excellent article, thank you for the share! This is what I am looking for, hope in future you will continue sharing such an superb work.

  Autor Maid 2021 Margaret Qualley Pink Quilted Jacket 18 Okt 2021, 14:19

  Стоматология в Москвe eвропейские матрериалы
  https://americandental.ru/
  Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
  americandental.ru

  Autor Aellyinent 29 Nov 2021, 16:52

  Интернет магазин в России!
  https://bestledies.ru/
  Интернет магазин в России!Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества.
  https://bestledies.ru/ Мы ждем на нашем сайте Вас! Удачных покупок )

  Autor Aanainent 02 Dec 2021, 05:08

  Стоматология в Москвe eвропейские матрериалы
  https://dentaquest.ru/
  Нам доверяют многие.Комплексный подход. Гарантия качества. Быстрое лечение. Услуги: Правильный прикус, Отбеливание, Восстановление зубов.
  Dentaquest.ru

  Autor Annainent 02 Dec 2021, 14:44
Dodaj komentar

Zapamti me